Велчев: Ще усъвършенстваме комуникацията с ОЛАФ
Велчев: Ще усъвършенстваме комуникацията с ОЛАФ / снима: БГНЕС

„Очевидно е, че ако българските институции са имали някакви трудности в комуникацията си с ОЛАФ, тези трудности са се дължали на българската страна”, каза главният прокурор Борис Велчев след срещата си с генералния секретар на Европейската служба за борба с измамите Франц-Херман Брюнер.

От своя страна Брюнер изрази задоволство от разговорите и заяви, че те ще подпомогнат провеждането на по-добра комуникация между европейските и булгарските институции.

Част от темите, обсъждани от Велчев и Брюнер, са свързани с обсъждането на структурни промени в работата на прокуратурата, с възможностите за ускоряване на разследването, и централизирането на дейността по делата, свързани с ОЛАФ. Борис Велчев подчерта необходимостта от по-добра комуникация с европейската служба за борба с измамите. „Трябва да комуникираме с ОЛАФ по стандарта на ОЛАФ. Няма друг начин. Мисля, че намерихме в последните месеци тази форма на комуникация, която е задоволителна за ОЛАФ, ще се стремим да я усъвършенстваме”, каза главният прокурор.

От своя страна Брюнер изрази увереност, че до края на годината комуникацията между двете страни ще бъде прецизирана напълно. Велчев допълни, че във фокуса на днешния разговор са попаднали и конкретни дела, които обаче той отказа да посочи. Била е засегната и темата за политическата протекция над хора, свързани с измамите се европари. Франц-Херман Брюнер обаче не каза дали по този въпрос мнението на службата за България се е подобрило.