Велчев: Прокурор Ангел Дончев е добър професионалист
Велчев: Прокурор Ангел Дончев е добър професионалист / снимка: Sofia Photo Agency
Главният прокурор Борис Велчев заяви, че не е имал личен контакт с хванатия с подкуп прокурор от Върховна касационна прокуратура Ангел Дончев, но оценката му за него като професионалист винаги е била положителна. Велчев отказа подробности по разследването, което обеща да приключи до 2 месеца.

Главният прокурор отказа да коментира по какъв повод Ангел Дончев е взел подкупа.

„Предстои да бъдат анализирани събраните материали, вероятно да се съберат други доказателства”, каза Велчев.

Попитан дали е възможно прокурорът от Районна прокуратура – Сливница Емил Милев да получи един вид амнистия по проверката за документна измама срещу него заради факта, че е подал сигнала за поискания подкуп, Борис Велчев обеща:

„Никой няма да получи нито амнистия, нито някакви привилегии заради каквото и да е, направено от него, напротив всеки ще получи онова, което му се полага по закон”.

Главният прокурор призова обществото да не си създава негативно впечатление към прокуратурата като цяло.

Отговорността винаги е индивидуална и се носи от конкретен човек. Във всеки един случай, в който имаме данни за подобна проява, ще реагираме по точно същия начин”, зави Борис Велчев.

Главният прокурор, посланикът на САЩ Джон Байърли и директорът на Националния институт за правосъдието Пенчо Пенев подписаха меморандум за сътрудничество. Става въпрос за експертно обучение на български прокурори, главно в сферата на икономическите престъпления.

„С икономическата престъпност на този етап не се справяме особено близо до успеха”, призна Велчев.

Посланик Байърли пък направи друго признание, че до идването на Борис Велчев на поста главен прокурор, подобно сътрудничество не е било осъществимо по обясними причини.