Велчев призова да не се намесва прокуратурата в надпреварата за изборите
Велчев призова да не се намесва прокуратурата в надпреварата за изборите / netinfo

Делото срещу Бриго Аспарухов за унищожаване на досието на Атанас Тилев е прекратено от прокуратурата още през април т.г., съобщи главният прокурор Борис Велчев. Той призова, да не се правят опити да се намесва прокуратурата в предизборната надпревара.

През пролетта на тази година делото срещу бившия шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, сега кандидат за кмет, бе възобновено от прокуратурата и върнато във Военния съд където то бе спряно заради депутатския му имунитет.

Главният прокурор обясни, че Военният съд е върнало делото в прокуратурата заради процесуални нарушения, а прокуратурата го е прекратила през април тази година, като е преценила, че липсва извършено престъпление.

Велчев подчерта, че от април досега е минало много време и ако някой се е интересувал от това дело извън предизборния контекст, то е трябвало отдавна да се осведоми. Главният прокурор призова по този повод да не се правят опити да се намесва прокуратурата в предизборната надпревара.

Борис Велчев съобщи още, че спец звеното в СГС ще се реформира, ще се увеличи броят на прокурорите, работещи в него и съставът му. Такива спец звена за работа с делата срещу организираната престъпност и корупцията ще се сформират във всяка окръжна прокуратура.