Велчев отговори положително за коалиция ГЕРБ – НДСВ
Велчев отговори положително за коалиция ГЕРБ – НДСВ / cнимкa: Sofia Photo Agency

Като форум на единството определи четвъртия Конгрес на НДСВ членът на Политическия съвет на партията Милен Велчев. В интервю за Дарик той определи, че най-изненадващото от форума е изказването на премиера Станишев. „Силата на аргументите и убедеността, с която той подчерта ролята на нашата партия и лично на нашия лидер във всичко добро, станало в страната през последните осем години, е радващо от страна на един коалиционен партньор, макар и не винаги очаквано”, каза Велчев.

Според него недоволството сред някои от ролята на НДСВ в коалицията не е нещо ново, визирайки критичното изказване на конгреса на Николай Василев. „Няма нужда да приемаме някои неща, които са факт”, каза Велчев и допълни, че във „всяка коалиция има моменти, в които партньорът се чувства излъган и неудовлетворен”.

На въпроса възможна ли е в аспекта на предстоящите избори една коалиция между ГЕРБ и НДСВ Милен Велчев даде положителен отговор и подчерта, че настоящия дебат между БСП и ГЕРБ не е дебат на НДСВ. „НДСВ е центристка сила и ние нямаме идеологическите бариери и предубеденост, с които подхождат други политически сили, заявявайки че не могат да бъдат в коалиция с другата част на спектъра. В цял свят центристките политически сили подхождат прагматично към построяването на коалиции и обикновено успяват да работят добре с всички политически сили", допълни Велчев.