Велчев: Обвинението срещу Блажев не е по текст за престъпление срещу държавата
Велчев: Обвинението срещу Блажев не е по текст за престъпление срещу държавата / снимкa: DarikNews, Юлиана Николова
Разследването срещу Мирослав Блажев за отвличането на автобус с 37 пътници ще се разследва от окръжната прокуратура в Ловеч. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев. „Делото срещу Блажев ще се разследва там, където е извършено, т.е. от Ловешката окръжна прокуратура”, обясни главният прокурор. „То е образувано по текста за взимане на заложници в Наказателния кодекс. Делото не е по текстовете на глава първа за престъпление срещу държавата. То няма да бъде изтеглено в София”, обясни още Велчев.

„Удължаването на разследването на опита за покушение над Манол Велев не е по повод посещението и изявленията на Весела Лечева в Софийска градска прокуратура”, обясни главният прокурор. Той обясни, че то е направено още преди нейните изявления, за да бъдат стимулирани оперативно-издирвателните органи да работят по-интензивно.

На въпрос след като и двамата братя Галеви са вече в ареста и срещу тях се разследват няколко дела защо в Дупница няма нито един уволнен или освободен прокурор, Велчев отговори: „Нека не избързваме с тези изводи, ние ще анализираме обстойно състоянието на прокуратурата в Дупница, но всичко си има време”. „Трябва да се проверят някой обстоятелства и най-вече защо не са взимани своевременно мерки”, обясни още главния прокурор.