Велчев: Не е работа на прокуратурата да проверява народна подписка
Велчев: Не е работа на прокуратурата да проверява народна подписка / снимкa: Sofia Photo Agency

Не е работа на прокуратурата да проверява гражданска подписка с политически цели, така главният прокурор Борис Велчев коментира намерението на премиера Сергей Станишев да даде на прокуратурата подписката с искане за оставка на правителството.

„Не е работа на прокуратурата да проверява такава подписка, но нямам и впечатление, че ще получим урната”, заяви главният прокурор и допълни „надявам се, че няма да я получим, защото няма какво да правим с нея”.

Според Борис Велчев това, че премиерът анонсира, че ще предаде урната с подписката на прокуратурата, не е употреба на прокуратурата. Според него е въпрос на правна преценка за стойността на подобна подписка дали прокуратурата има място в това да проверява законността на получените подписи.

Главният прокурор съобщи, че все още не е получил доклада на вътрешната комисия от проверката на ДАНС, но отказа да каже за какво е била тричасовата му среща с председателя на ДАНС Петко Сертов, с директора на Национална следствена служба Бойко Найденов и генералния комисар на МВР Павлин Димитров.

Според Велчев няма проблем и с разследването срещу Румен Петков за осветляването на Алексей Петров като агент на ДАНС. По думите му то е приключило. Борис Велчев отказа да отговори дали бившият вътрешен министър ще бъде привлечен като обвиняем по него.