Велчев иска имунитета на Петков до няколко дни
Велчев иска имунитета на Петков до няколко дни / снимка: Sofia Photo Agency
До няколко дни главният прокурор Борис Велчев ще внесе в Народното събрание искане за снемане на депутатския имунитет на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. Велчев съобщи това при откриването на международна конференция за разследването на корупционни престъпления.

Главният прокурор ще поиска от парламента да бъде свален депутатския имунитет на Петков, за да бъде разследван пълноценно за извършено престъпление при огласяването на Алексей Петров като секретен сътрудник на Национална служба „Сигурност”. След като му бъде снет имунитета, Петков може да бъде разследван и обвинен за разгласяване на държавна тайна.

Само 11% от делата за икономически престъпления и корупция са подадени от всички контролни органи в държавата, съобщи главният прокурор. Той посочи още, че само 15% от делата за корупция са по сигнали на митническата администрация, а тя е най-близо да тези, които извършват контрабанда, и на нея най-много й отива да разкрива такива престъпления. Само 24 сигнала за корупция са дошли от инспекторатите като половината са от инспектората на МВР, а през 2007 година прокуратурата е образувала само 6 дела по сигнали на строителния надзор.

Главният прокурор коментира, че е необходима по-добра организация на контролната система, иначе, ако цялата държава не се мобилизира за противодействие на корупцията, всичко ще остане както досега.