Велчев иска имунитетa на депутата Томов
Велчев иска имунитетa на депутата Томов / netinfo
Според главния прокурор действията на Томов са от корупционен характер и представляват престъпления против правосъдието. Името на Томов е излязло наяве при прокурорска проверка на Районната прокуратура в Оряхово. Тя показа престъпна дейност на заместник-районния прокурор на Оряхово Димитър Викентиев Нинов.

В хода на проверката беше установено, че той е действал в съучастието на Тома Томов. В дома на Нинов бяха намерени следствени дела, 22 хиляди евро и 8 хиляди лева. Той е арестуван и в момента се намира в Националната следствена служба.

Главният прокурор е поискал на заседанието на Висшия съдебен съвет Нинов да бъде отстранен от длъжност. Това обаче не може да стане мигновено, тъй като според процедурата той трябва да бъде изслушан.

И още от Висшия съдебен съвет - прокуратурата разследва 22 случая за източване на средства по програмите ФАР, САПАРД и ИСПА.

Велчев уточни, че някои от тези дела са влезли с обвинителни актове в съда, а някои от тях са във фаза на разследване. Главният прокурор добави, че досега по случаите с източването на пари от еврофондове са задържани седем души, но предстои да бъдат задържани още заподозрени.