Велчев: Идеите на президента не са панацея
Велчев: Идеите на президента не са панацея / netinfo

Идеите на президента Георги Първанов и неговите съветници не са панацея. Така заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев коментира в Пловдив критиките и препоръките, които държавният глава отправи към правителството в интервю миналата седмица. Не сме склонни да оценяваме като нещо радикално казаното от президента. Проблем има, но това е в резултат на недостатъчната комуникация между институциите, каза Велчев. Той призна, че от НДСВ виждат, че нещо в държавата не върви, но идеите на Първанов не са най-точното решение.

Не е необходимо рязка промяна на политическата система и преминаване към мажоритарен избирателен модел. Ако такъв бъде въведен, това ще доведе до връщане на двуполюсния модел, както беше по времето на Иван Костов, убеден е царският депутат. Според него по-скоро е необходимо да се вземат строги мерки за прекратяване на уродливата практика за купуване на гласове. Това може да стане чрез налагането на по-строги и ефективни присъди за това деяние. Освен това е необходимо да се изкорени незаконното финансиране на политическите партии. Това може да стане чрез спиране на замените, реформа в системата за държавните поръчки, както и чрез крути съдебни мерки.

НДСВ ще предприеме законодателни инициативи срещу купуването на гласове, след като постигне консенсус по въпроса със своите политически партньори.