Велчев: Борбата с организираната престъпност – пълен провал
Велчев: Борбата с организираната престъпност – пълен провал / netinfo

В коментар на очакваните критики в доклада на Европейската комисия главният прокурор Борис Велчев призна пълен провал на всички органи в борбата с организираната престъпност и корупцията и смята, че нов държавен орган трябва да заеме със този проблем.

Главният прокурор заяви, че за разлика от организираната престъпност, борбата с корупцията подлежи на планиране и това многократно е казвано. „За съжаление начинът, по който сме го правили, структурите, в които сме го правили, отношенията вътре в тях, публичността, не доведе до никакви резултати”, заяви той и допълни, че „очевидно е необходим различен подход и той ни е посочен конкретнто в Доклада на Eвропейската комисия”.

„Очевидно е, че трябва да се създаде едно ново звено, да се съоражи с подходящите експерти от всички администарции, не само от прокуратурата и МВР. То да работи под административното подчинение на прокурора, да бъде запазена в максимална дискретност и в тайна от медиите неговата работа и обектите, по които работи, за да се ограничи изтичането на информация, и да се поискат конкретни резултати в обозримите месеци от него”, каза още Велчев.

Според главния прокурор от администрациите на МВР, прокуратурата, ДАНС, митниците и други държавни органи трябва да се намери най-добрата формула за това. Има време през лятото да се помисли и наесен това звено да се осъществи. „Една от причините за провала е, че се опитахме да решим преблемите на организираната претсъпност със силите на прокуратурата и МВР”, смята главният прокурор. Той заяви, че това не стига, и според него трябва да се включи ресурса на цялата държава и точно това ни препорчват в Доклада на ЕК.