/ БГНЕС, архив
Вегани излязоха на протест срещу убийството на животни. Причината за недоволството обаче не е консумацията на месо, а убийството на животни, заради кожите им.  Организатор на протеста пред земеделското министерство е сдружение „Български вегански съюз“.
 
Вегани излязоха на протест срещу убийството на животни заради кожите им. Природозащитниците показаха своето недоволство пред Министерството на земеделието, храните и горите.
 
"Ние сме тук, за да покажем гражданската си позиция, да изразим нашия гняв, защото две години продължават да се отглеждат незаконно американски норки в две ферми в България. Това са две години и всички институции тотално игнорират нашите сигнали, нашите становища, сезираме всякакви институции, но никакъв резултат. Миналата седмица, а преди това сме били стотици пъти. Искаме да бъде спазен законът и тези незаконни ферми да бъдат закрити", председателят "Български вегански съюз" Никола Донев.
 
Освен заради нехуманното отношение към животните, веганите са недоволни и от опасностите, които крият за нашата природа американските норки:
 
"Ако това нещо се случи, ще последва същото, което се случи в Северна Гърция. Избягали американски норки, които унищожават популация на всякакви други животни в окръг от няколко километра. Освен това има и нахапани деца в Северна Гърция, а тези животни са носители на всякакви вируси", допълни той.
 
От министерството на земеделието и храните са отворени за диалог в всички браншови организации по темата, уточниха от ведомството още миналата седмица след среща с веганите.