Ведомствата ще могат да търгуват с имоти през 2008 г.
Ведомствата ще могат да търгуват с имоти през 2008 г. / cнимка: Sofia Photo Agency
За първи път от следващата година държавните институции ще имат по-добри стимули за управление на собствеността. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски на семинар за новостите в данъчната политика през 2008 година в Боровец.

Ведомствата ще могат да продават и да купуват имоти и също така ще получат правото сами да разпределят половината от преизпълнението на бюджетите си.

Също за първи път от януари 2008 година бюджетните организации ще ползват на 100 процента своите бюджети. Досега те ползваха 90 на сто от предвидените за тях средства, а останалите 10 процента получаваха под условие. Това е един вид застраховка от извънредните разходи, които могат да възникнат. За рисковете на бюджет 2008 е предвиден буфер от 1,5 процента от БВП или 300 милиона лева под формата на фонд за структурни политици.

Предвиден е и излишък от 3 процента от брутния вътрешен продукт, допълни още министър Орешарски. Най-големият проблем и догодина остава дефицитът по текущата сметка, който се предвижда да нарасне от 20 на 21,9 на сто.

За модернизиране на инфраструктурата са предвидени разходи в размер на 4,25 милиарда лева. Министър Орешарски каза още, че до седмица страната ни ще получи одобрение за всичките си оперативни програми, по които ще се получават средствата от структурните фондове.

В държавната политика през 2008 година приоритет ще са здравеопазване и образование. За образованието средствата ще са с 470 милиона лева повече в сравнение с 2007 година, а за здравеопазването с 350 милиона лева повече.