Вече 71-ви ден хората искат оставката на кабинета с протест
Вече 71-ви ден хората искат оставката на кабинета с протест / снимки: БГНЕС
Вече 71-ви ден хората искат оставката на кабинета с протест
66053
Вече 71-ви ден хората искат оставката на кабинета с протест
  • Вече 71-ви ден хората искат оставката на кабинета с протест

За 71-ва поредна вечер протестиращи срещу управлението на Пламен Орешарски блокираха пространството между министерския съвет и президентството. За кратко беше затворено движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков”.

Демонстрантите носеха трибагреници. Липсваха обаче големите и цветни лозунги, които украсяваха площада в първите седмици след избухване на гражданското недоволство. Участничка в проявата бе издигнала табела с надпис: „Следват дни на гнева”. Чуваха се освирквания и скандирания „Оставка” и „Мафия”.

Из между протестиращите се забелязваха и туристически групи. Видимо туристите се забавляваха много, а някои дори си взимаха и сувенир за спомен - в. „Протест”, които събира по-интересните публикации по темата за протеста от социалните мрежи.

Част от протестиращите тази вечер разиграха в средата на пл. „Независимост” война, но не с истински оръжия, а с детски играчки. Обстановката беше спокойна, полицейското присъствие беше слабо. 

Малко преди 20.00 ч. хората поеха по своя обичаен маршрут към сградата на парламента, където продължиха със скандиранията и освиркването на управляващите.

Групи протестиращи са обградили музикалните инструменти, които вече месец са разположени край Народното събрание – белия роял и черното пиано. Други вече се разотидоха. Все още е разпънат и палатковия лагер пред парламента, където се събират подписи за оставката на кабинета.

Продължава и инициативата за събиране на пари за жената, която продаваше с намаление в магазина си на участници в протеста, но пострада при взрива в китайския ресторант на бул. „Цар Освободител” в края на миналата седмица.Много от демонстрантите днес оставиха пари в нея.

Вече 71ви ден хората искат оставката на кабинета с протест
netinfo

Протестите срещу кабинета „Орешарски” започнаха преди два месеца - на 14 юни, след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Гражданското недоволство не стихна дори след като решението беше отменено от Народното събрание.

Продължава да е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.

Вече 71ви ден хората искат оставката на кабинета с протест
netinfo