ВЕЦ Лакатник: В Искър няма токсични вещества
ВЕЦ Лакатник: В Искър няма токсични вещества / netinfo
Към 18:00 часа тази вечер възникна техническа неизправност, засечена от екипите на МВЕЦЛакатник”. Това съобщиха от ръководството на централата.

При констатирано изтичане на въздух по въздуховодите за високо налягане, поддържащи клапите на централата, се е наложило изпускане на водите в завирения участък над МВЕЦЛакатник” с цел предотвратяване на по-сериозна авария и създаване на предпоставки за спиране на централата. Вследствие на изпускането протичат наноси, причинили занижено съдържание на кислород във водата на река Искър в района след централата. Във водите на реката няма химически замърсители или други токсични вещества, съобщават от централата.

МВЕЦ „Лакатник” не произвежда никакви остатъчни отпадъци – всичко, което бива комулирано в басейна на МВЕЦ „Лакатник”, е в следствие от несъществуващите пречиствателни станции на населените места по поречието на река Искър и поради несъответствие на пречиствателната станция на София с нуждите на същия, което води до изключително замърсяване на водите на река Искър. Изграждането на Каскада Среден Искър е в съответствие с еко-нормите на Европейския съюз, информират още от ръководството на централата.

По подадени от граждани сигнали за умряла риба бе извършена проверка от експерти на РИОСВ и Басейнова дирекция Плевен. В района на МВЕЦ „Лакатник” преди и след централата между 15:00 и 16:00 часа днес не бе установено наличието на такава, пише БГНЕС.