/ БГНЕС
“Български пощи” ЕАД и синдикатите подписаха споразумение за увеличение на основните работни заплати и месечните социални плащания на работещите в пощите.

Освен увеличение на основните работни заплати, споразумението обхваща и увеличение на ваучерите, както и програма от комплексни мерки за оптимизиране на разходите и увеличаване на приходите на търговското дружество.

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев каза, че споразумението е плод на общи усилия.

“Това е една добра първа стъпка, защото подписаният днес документ ще доведе до снишаване на повишеното обществено напрежение”, каза той и изрази надежда, че споразумението ще допринесе за увеличение на мотивацията на работещите в тази сфера. Алексиев уточни, че предстои 19% увеличение на заплатите на служителите на “Български пощи”, както и увеличаване на стойността на ваучерите от 60 лв. на 100 лв.

Той коментира, че за него е необяснимо защо базата данни на “Български пощи” не е преместена на онлайн облак преди, за да може данните да бъдат запазени при хакерска атака например, но увери, че тази задача вече е изпълнена. По думите му ако тази задача беше извършена преди нямаше да бъдат загубени близо 17 млн. лв. вследствие хакерската атака.

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията напомни, че е поставил като приоритет подобряването на условията на труд както в “Български пощи”, така и в БДЖ. “Работи се в тази посока”, подчерта той.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че е щастлив от подписаното споразумение. Той обаче обърна внимание, че има нелоялни практики на частните мобилни оператори в сферата на транспорта и съобщенията, и апелира институциите да обърнат внимание на този проблем. “От една война никой не е спечелил. Не мога да не изразя задоволството си от това, че решихме проблема по този начин”, отбеляза Димитър Манолов, председател на КТ “Подкрепа”.

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Филип Алексиев обясни, че средна заплата преди увеличенията е около 1400 лв. и сега предстои работещите в сектора да получат увеличение на два пъти - сега и по-късно през лятото.
БГНЕС