/ iStock
Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли, реши правителството.

По закон пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.

"Над 137 000 пенсионери ще получават по-високи плащания благодарение на ръста на социалната пенсия за старост от 1 юли, тъй като по закон като процент от нея се определят размерите на други пенсии, несвързани с трудова дейност". Това отбеляза министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов по повод приетото от Министерския съвет Постановление за увеличение на този вид пенсия от 276.64 лв. на 307.07 лв., което е ръст с 11%.

Новият ѝ размер ще доведе до увеличение на пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветерани от войните.

„След като Надзорният съвет на Националния осигурителен институт взе решение всички пенсии за трудова дейност да се осъвременят от 1 юли с 11%, предложението е със същия процент да се увеличи и социалната пенсия за старост, за да има справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери“, заяви министър Иванов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня