Вдигат нов затвор в село Волуяк
Вдигат нов затвор в село Волуяк / www.sxc.hu
Вдигат нов затвор в село Волуяк
36235
Вдигат нов затвор в село Волуяк
  • Вдигат нов затвор в село Волуяк

Нов затвор за 2000 осъдени ще бъде изграден в село Волуяк, като там ще излежават присъдите си и особено опасни затворници. Това стана ясно след като столичните общински съветници решиха да дадат за безвъзмездно ползване 500 дка общински терен в селото на правосъдното министерство. Сградата ще е готова след 3 години, като приблизителната стойност на строежа ще бъде около 100 млн. евро, обясни Петър Василев от дирекция в министерството "Изтърпяване на наказанията".

За изграждането на затвора вероятно ще се вземе заем от международна банка, уточни още Василев и обясни, че той ще бъде построен по всички европейски стандарти: „Предвижда се да има жилищен корпус за около 1000 души, осъдени за тежки, умишлени престъпления. Ще има и зона с повишена сигурност - там ще изтърпяват наказание особено опасни затворници, включително и осъдени на доживотен затвор".

Към момента 150 души у нас са осъдени на доживотен затвор, уточни още Василев. В затвора ще има и корпус за хора, с по-леки присъди, зона за чакащи присъда и многопрофилна болница за 200 лежащо болни от цялата страна, включително и наркозависими, обясни Петър Василев: „Затворниците имат склонност като влязат в затвора да изникват такива медицински проблеми. При всички случаи ще има вътрешно отделение, хирургично отделение, психиатрично отделение.

След като бъде построен новият затвор във Волуяк, централният софийски ще бъде освободен. Сегашният затвор е паметник на културата. Трудно ми е да си помисля, че ще бъде разрушен, каза още Василев.

В момента в него излежават присъдите си 800 човека, но освен тях в новата сграда ще бъдат пренасочени и затворниците от поделенията в Кремиковци и Казичене. В новата сграда вероятно ще бъдат временно прехвърлени и българските затворници, излежаващи присъдите си в ЕС, които са между 1000 и 1500 на брой, обясни Даниела Машева - зам.-министър на правосъдието.

По време на дебатите в общинския съвет за прехвърлянето на общинския терен някои от съветниците изразиха притеснения, че на мястото няма подходяща инфраструктура и условия за създаването на затвор. От министерството обаче се ангажираха да се справят с проблема и да поемат разходите.

В страната няма затвор, който да отговаря на европейските изисквания, обясниха още експертите.