/ БТА
Най-големите данъчни измами се откриват вследствие от сигнали на хора, които са в системата, заяви финансовият министър относно идеята за данъчни сигнали
Правителството взе решение във връзка с отпадане на част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това е свързано с промяната на финансовата рамка на ПВУ, станала още през 2022 г. Основните проекти, които са афектирани, са проекта за батерията, където има и решение на Народното събрание, както и проекти, които е трябвало да бъдат във фаза на изпълнение, но в последната година правителството не е успяло да ги вкара в тази фаза. Това не е част от предоговарянето, а е намаляване на проектите, вледствие на намалените финансови ресурси. Това заяви финансовият министър Асен Василев на брифинг след заседание на Министерския съвет.

"Засегнати са 18 проекта, единият от който е протонният център, който е с една година закъснение, за което няма как тъперва да се прави обществена поръчка, тъй като имаме твърдо времево ограничение. Протонният център може да се случи, но с национални средства", посочи той.

Нинова: Ще подкрепим 9% ДДС за ресторантьорите

Териториалните планове трябва да бъдат финализирани до края на месеца, но все още текат преговори между министерството на енергетика и синдикатите. Моята лична позиция е, че България трябва да се възползва от тези средства и че министерството на енергетиката, заедно с хората от Стара Загора, Перник и Кюстендил, да решат как да бъдат инвестирани тези средства, за да могат тези средства да се развият, посочи той.

Василев коментира и темата със сигналите за данъчно укриване с възнаграждения от НАП от хората, които са подали сигнали, той посочи, че такъв модел има в много държави, включително в САЩ и Великобритания, и работи много добре. "Най-големите данъчни измами обикновено се откриват следствие от тези хора, които са в системата, и виждат нейното манипулирани по незаконен начин", посочи той.

Борисов за мярката „бонус-донос“: Няма да подкрепим предложението за борба с укриването на данъци

"Ако има притеснение, че хората ще започнат недобросъвестно да подават сигнали, това и в момента се прави - НАП обработва доста голямо количество подобни сигнали. Тогава НАП влиза на проверка, и ако не установят нарушение, тогава се продължава с нормалната дейност", коментира още финансовият министър.

Освен Василев коментира, че се работи с бизнеса по редица мерки по изсветляването на икономиката.