Василев махна думaта молба и промени значението на жалба
Василев махна думaта молба и промени значението на жалба / снимкa: Sofia Photo Agency
Уеднаквяване на административните понятия в 87 закона предвижда одобреният от правителството законопроект. Промените засягат текстове, с които се регламентира възможността за изразяване пред административните органи и обществени организации.

Предвижда се понятието „молба" да бъде заменено със „заявление". Възприето е, че със своето звучене „молба" навежда на мисълта за неравнопоставеност на лицето с администрацията, от която то иска определени услуги. Алюзията е за „молене", на което може да бъде и отказвано, включително произволно или немотивирано.

Изменения се предлагат и относно понятието „оплакване". Предлага се въвеждането на легално определение на понятието „жалба”. В Законопроекта е посочено, че отпадането на това понятие би било в нарушение на конституционните принципи. Заради това определението „жалба" е синхронизирано с понятието „сигнал" по АПК. То не е свързано с „оплакване" на лицата от и до административните органи, а с възможността да ги сезират с цел преустановяване на тяхно неправомерно действие или бездействие, което накърнява правата им.

С одобрения от правителството проект се предлага да се разшири и възможността за сезиране на съответните органи и организации при наличие на нарушения. Предложени са и изменения в редица закони, като се разширява възможността лицата да подават сигнали и до други органи и организации, имащи контролни функции, каквито са например съсловните организации.