От 1 млрд. лева към предприятията са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, заяви председателят на АИКБ
Видяхме какво се случи през второто тримесечие, в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от -8.5% на БВП. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив”. Това заяви в студиото на NOVA председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Велев посочи, че икономиката е започнала да се възстановява през третото тримесечие на годината и спадът е достигнал 5%.

„Очакваше се четвъртото тримесечие да продължи пътят на възстановяване. Грешка ще е ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага, а не както след първата вълна. От обявените 1 млрд. лева към предприятията са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, за малките още не е стартирало”, заяви още той.

Велев коментира и анонсираната от вицепремиера Томислав Дончев мярка за затварящите бизнеси. Председателят на АИКБ заяви, че не бива да има пренасочване на пари от мерките, предвидени за малки фирми. Васил Велев смята, че могат да се вземат пари от републиканския бюджет, след като в него има милиарди за въоръжение и за вдигане на заплатите на държавната администрация. По думите му не трябва да се дава по равен процент, а е необходим диференциран подход. Той заяви, че е необходимо първо обсъждане с бизнеса на новата мярка от 170 млн., която в петък анонсира вицепремиерът Томислав Дончев.

„От това, което чуваме, там ще се допуснат три грешки. Всички работодателски организации настояваме да не стартира такава мярка, без да бъде обсъдена. Една от тези грешки ще е от къде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани средства за малките предприятия и да се дадат на други. Източникът не трябва да е програма „Конкурентоспособност”, а бюджетът, защото пари има. В затворените бизнеси хората ще получават 50% от доходите си, а бюджетната сфера - 140%. Къде е справедливостта? Втората грешка е кой ще администрира тези плащания. А третата - на кого по колко”, допълни той.


 
NOVA