Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев / БГНЕС
Васил Велев: Увеличението на здравните вноски няма да решат проблемите на НЗОК
98863
Васил Велев: Увеличението на здравните вноски няма да решат проблемите на НЗОК
  • Васил Велев: Увеличението на здравните вноски няма да решат проблемите на НЗОК
Увеличението на вноските за здравеопазване няма да решат проблемите на Здравната каса. Това обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той уточни, че през следващата седмица ще има широк дебат със здравния министър Кирил Ананиев, за да се обсъдят подробно вариантите за променя на здравните вноски.

Предлагат нов здравноосигурителен модел (ОБЗОР)
 
"Здравният министър ни е поканил на национална кръгла маса на 26 септември в зала 3 на НДК, където да се обсъдят много широк кръг предложения. Въвеждането на своеобразен втори стълб не решава проблема с първия - с кражбите и разхищенията в него. Преди повече от 10 години имаше такава идея и затова беше увеличена здравноосигурителната вноса от 6% на 8%. Трябваше тези 2% да послужат именно за втори стълб. Те престояха известно време във фискалния резерв, след което се изхарчиха даже и за други цели. А оттогава 8-те процента отиват за първия стълб", припомни Велев.

Ще се увеличи ли здравната вноска?
 
"Втори стълб под формата на застраховка по принцип позволява в него конкуренция, така както имаме във втория пенсионен стълб конкуренция между пенсионните фондове. И това безспорно е добре. Но като че ли кардиналното решение е демонополизация на първия стълб - на Здравната каса, както е в повечето европейски страни. Това би намалило или силно ограничило злоупотребите, неефективното разходване, разхищенията, кражбите. Сега ние, ако внасяме 3 млрд. и те се крадат, ние с още един, четвърти милиард, се опитваме да решим проблемите, които не сме решили с трите милиарда", коментира още Васил Велев.
 
Все още не е изработена цялостната позиция на Асоциацията на индустриалния капитал по въпроса. "Давам ви експресно становище", уточни председателят й.