Васил Калинов иска край на замените на гори още сега
Васил Калинов иска край на замените на гори още сега / снимкa: Sofia Photo Agency

Докато еколози протестираха за пореден път около сградата на парламента, в пленарната зала председателят на земеделската комисия Васил Калинов от левицата предложи най-накрая да се сложи край на замените на гори. Идеята е мораториумът да влезе в сила след обнородване в Държавен вестник на промените в закона на горите, които депутатите обсъдиха на второ четене. Кабинетът предлагаше краят на тези сделки да настъпи на 1-ви март тази година.

При дискусията в залата, обаче първи съпартийците на Калинов го разкритикуваха. Радослав Илиевски каза, че ако предложението влезе в сила Държавната агенция по горите ще бъде засипана от стотици дела на частници, искащи обезщетения от държавата, която им е обещала гори по тази схема. Той изтъкна, че не може да става дума за далавери с горите, тъй като те са направени отдавна от подстрекателите на случващото се отвън.

Председателят на агенцията Стефан Юруков уточни, че над 300 преписки по започнати замени предстои да бъдат одобрявани. Той се съгласи замените да спрат веднага, защото и до 1-ви март не могат да обработят толкова много молби.

Независимият Минчо Христов предложи в следващите шест месеца да се извърши пълна ревизия на замените до момента, защото по думите му над 90 на сто от тях били криминални.