ВАС ще се произнесе до дни за хонорарите на Доган
ВАС ще се произнесе до дни за хонорарите на Доган / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
ВАС ще се произнесе до дни за хонорарите на Доган
32880
ВАС ще се произнесе до дни за хонорарите на Доган
  • ВАС ще се произнесе до дни за хонорарите на Доган

Върховният административен съд ще се произнесе в двуседмичен срок по делото за конфликт на интереси срещу  лидерът на ДПС Ахмед Доган. Процесът е във връзка със скандалните хонорари на стойност 1,5 млн. лв., които Доган е получил за консултантски услуги по реализирането на хидропроекти в Родопите. На заседанието стана ясно още, че общата стойност на проектите е 950 милиона евро.

Защитникът на Доган Румен Еленски заяви пред съда, че за подобни консултации не се изисква специално техническо образование, каквото Доган няма. Адвокатът уточни, че консултациите са били свързани със специализиран маркетинг, икономическия ефект на този проект, както и социалните му измерения, във връзка с откриването на нови работни места. С оглед огромната стойност на проектите, хонорарът на Доган бил изключително нисък: 

„Хонорарът е под минимум. Говорим за маркетингово проучване. Тук няма нужда от инженерните знания. Когато някой човек се съмнява и не прави разлика между образование и образованост, грешката е в него".

Хонорарът на Ахмед Доган от близо 2 млн. лв. да бъде присъден в полза на държавата. Това поиска Елеонора Николова, представляваща парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси:

„Важното е, че е получил една сума като политик, че тази сума дефинира негов частен интерес и че той не го е обявил. Бих се позовала отново на доц. Модев, който казва, че цялата катедра по хидрология към Университета за архитектура, строителство и хидрология, която наброява над 50 специалисти, не би могла в рамките на една година да направи тези разработки, така дефинирани в задачата".

През цялото време Румен Еленски сравняваше по неясни причнини Ахмед Доган с прочутия руски писател Фьодор Достоевски: „Дадох пример с Достоевски. Достоевски е завършил медицина".

Сравнението обаче остана неразбрано. Адвокатът явно не познава руските класици и е в грешка, тъй като не Достоевски, а друг руски писател - Антон Чехов, е този с медицинското образование.

Доган отново не се яви на процеса срещу него. Членът на комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Димо Гяуров изрази мнение защо Сокола пропуска да присъства на знаковия процес.