ВАС ще гледа жалбите на уволнените прокурори
ВАС ще гледа жалбите на уволнените прокурори / netinfo

Върховният административен съд /ВАС/ ще заседава по делото, образувано по жалбата на прокурора Цеко Йорданов срещу решението на Висшия съдебен съвет, с което му беше наложено дисциплинарно наказание "уволнение".

Йорданов беше уволнен заедно с прокурор Ангел Илиев с тайно гласуване на 7 февруари.

Името на Йорданов бе сред най-често срещаните в доклада на Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура за нарушения през последните пет години. За него бе записано, че е забавил редица прокурорски преписки.

ВАС ще заседава и по делото по жалбата на Ангел Илиев срещу решението на ВСС, с което му е наложено дисциплинарно наказание "уволнение". Илиев беше наказан на основание на текст от Закона за съдебната власт, който гласи, че "при виновно неизпълнение на служебните си задължения, както и за системно нарушаване на сроковете, предвидени в процесуалните закони, за извършване на действия, които неоправдано забавят производството и за нарушение на правилата за професионална етика, съдиите, прокурорите и следователите носят дисциплинарна отговорност".

Делата на Йорданов и Илиев ще се гледат при закрити врата. В открито заседание ВАС ще разгледа и делото по жалбата на Ваня Савова срещу решението на ВСС, с което е отхвърлено предложението на председателя на конкурсната комисия за назначаването на жалбоподателя на длъжността "прокурор във Върховна касационна прокуратура", се допълва в съобщението.