ВАС решава до месец за уволнението на Кокинов
ВАС решава до месец за уволнението на Кокинов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) ще излезе в едномесечен срок с решение по делото, с което Николай Кокинов обжалва уволнението си.

ВСС дисциплинарно освободи Николай Кокинов от съдебната система за уронване престижа на съдебната власт в средата на миналата година. Дисциплинарното производство срещу него бе образувано, след като в медиите изтече запис на разговор с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

След като записите стигнаха до медиите, Кокинов подаде оставка като градски прокурор, припомня БГНЕС.

След като ВСС го уволни обаче, той подаде жалба във ВАС и поиска административните съдии да отменят уволнението му, за да може да се впише в регистрите като адвокат, тъй като законът поставя забрана от 2 години. Съдът отхвърли жалбата и посочи, че той е податлив на влияние.

"Контактите и разговора на Кокинов с бивши представители на изпълнителната власт и високопоставени политици обосновават като негов модел на поведение при упражняване на функциите му на магистрат податливост на влияние и готовност за поставяне в услуга към влиятелни политически фактори с цел кариерно израстване", казват магистратите, чието решение Кокинов оспори пред петчленен състав на ВАС.