/ iStock/Getty Images
Върховният административен съд потвърди премахването на ски влек "Меча поляна" в Природен парк "Витоша", съобщиха от съда. Решението е окончателно.

Делото е било образувано по жалба на "Витоша ски" против решение на Административен съд София - град, с което е потвърдена Заповед на началника на РДНСК-София. С нея е наредено премахването на незаконен строеж на "ски влек Меча поляна" - открита въжена линия. Строежът на влека е бил извършен около 2005 г., по възлагане на "Витоша ски" АД, която е и негов собственик.

Върховните магистрати са приели за правилни изводите на първоинстанционния съд, че ски влекът - предмет на оспорената заповед за премахване, е строеж от трета категория и като такъв се явява строеж, за който се изискват строителни книжа, каквито в случая липсват.

Според съда въжените линии подлежат на инвестиционно проектиране, съгласуване с органите на държавен технически надзор, издаване на разрешение за строеж и въвеждане в експлоатация, по реда на Закона за устройство на територията.
БТА