ВАС потвърди наказание срещу митнически шеф
ВАС потвърди наказание срещу митнически шеф / netinfo
Върховен административен съд потвърди с окончателно решение дисциплинарното наказание срещу началника на митницата в Благоевград, Иван Иван Илчов. Митническият шеф бе санкциониран от подалия оставка неотдавна директор на Агенция "Митници" Асен Асенов за документирани нарушения по служба.

Бившият митничар номер едно, Асенов, наказа със заповед от 17 юли 2007 година Иван Илчов с "порицание" във връзка с докладна във финансовото министерство, че в качеството си на началник на благоевградската митница е погазил материалния закон и не е организирал действия по събиране на над 110 000 лева държавни вземания по наказателни постановления срещу 17 крупни търговски дружества в Пиринско.

В края на миналата година началникът Иван Илчов атакува заповедта за наказание пред Административен съд – София и тя бе отхвърлена, но последва обжалване пред ВАС от страна на Асен Асенов. Върховните магистрати потвърдиха дисциплинарната санкция спрямо митническия началник в Благоевград Иван Илчов с решение, което е окончателно.

В списъка на най-големите длъжници към държавната хазна е българо-испанската месопреработвателна фирма КФМ в Благоевград. Дружеството е с 4 влезли в сила наказателни постановления за санкция в размер на близо 68 000 лева.