ВАС отмени уволнението на Камен Ситнилски
ВАС отмени уволнението на Камен Ситнилски / снимка: БГНЕС

Върховният административен съд обяви за нищожно решението на ВСС, с което Камен Ситнилски (също член на съвета) беше дисциплинарно уволнен. Това става ясно от решението на съда, предаде БТА.

При гласуването на уволнението 16 от членовете на съвета гласуваха „за”. За целта обаче Законът за съдебната власт посочва, че е нужно да гласуват повече две трети. В деня на гласуването на заседанието бяха 24 човека. Така нужният брой гласове е 17. ВСС обаче прие, че уволнението може да стане с обикновено мнозинство - 13 души. Това са аргументите на ВАС.

Двама от тричленния състава не са съгласни с тълкуването на закона от страна на ВСС и посочват, че това е лишено от правна логика и практическо приложение.

Решението на съда обаче е подписано с особено мнение от докладчика по делото Наталия Марчева. В доводите си тя анализа кои членове на ВСС са по право и кои по избор, както и мандатността на членовете на ВСС.

Решението на ВАС не е окончателно. До уволнението на Камен Ситнилски се стигна след образуване на дисциплинарно производство след изтекли записи. В тях се твърди, че група прокурори лобира за избора на Ситнилски за член на ВСС.