Варненски учители подават оставки, други готови да гладуват
Варненски учители подават оставки, други готови да гладуват / netinfo

Учителите в две варненски училища и една детска градина са решени да обявят гладна стачка в подкрепа на исканията на българските учители за поетапно стопроцентно увеличение на заплатите. Едното училище е основното „Светите Кирил и Методий”, в което е завършил образователният министър Даниел Вълчев. Това съобщи за Дарик местният лидер на КТ „Подкрепа” Стойко Атанасов.

Някои от варненските учители са решени да напуснат системата. Преподавателите във Варненската морска гимназия са готови да връчат оставките си лично на министър Вълчев. Готови да ги последват са и колегите им от елитните гимназии, обяви още Атанасов.

Събира се информация колко от протестиращие учители са с банкови заеми, разкри синдикалният лидер и добави, че Единният стачен комитет във Варна договаря с банките разсрочване на погасяванията. Постъпили са вече заявки от фирми, желаещи да подкрепят стачкуващите учители финансово със символични суми.

Към днешна дата във Варна стачкуват 100% от средните общообразователни училища и гимназиите, 73 на сто от професионалните гимназии, 54 % от детските градини, 37% от специалните училища и 17 на сто от обслужващите звена.

В сряда в морската столица предстои нов голям митинг на заетите в сферата на образованието. Протестиращите учители ще се съберат на площад „Независимост”, като ще тръгнат от общината и кварталите „Аспарухово”, „Владиславово” и „Чайка”. Протестният митинг се очаква да бъде подкрепен от учители от Добрич.

Други новини от Варна