Варна също ще търси най-добрите лекари
Варна също ще търси най-добрите лекари / снимка: MorgueFile.com
Варна също ще търси най-добрите лекари
53892
Варна също ще търси най-добрите лекари
  • Варна също ще търси най-добрите лекари

След София и Пловдив, Дарик ще търси най-добрите лекари и във Варна. Специалисти от всички големи варненски болници ще посочат най-добрите си колеги в морския град. Проектът ще стартира през есента и в него по предварителна информация ще се включат 17 болнични заведения.

Подробностите около инициативата бяха дискутирани на специална среща между част от ръководствата на болниците във Варна и мениджърския екип на Дарик радио. „Основната идея на кампанията е не да се прави класация, а да бъдат посочени лекарите, ползващи се с най-голямо доверие от колегите си", изтъкна програмният директор на медията Константин Вълков.

Варненските специалисти са единодушни, че кампанията ще бъде еднакво полезна и за пациентите, и за лекарите. На хората тя ще помогне да направят информиран избор, а на докторите ще вдъхне самочувствие.

„Изключително съм щастлив, че Дарик радио организира тази кампания, защото през последните години присъства основно негативизмът в отношенията към нашето съсловие. Така че, с голяма радост възприемам тази кампания", сподели директорът на болница „Света Анна" д-р Веселин Николов.

Проектът „Най-добрите лекари във Варна" беше приветстван и от проф. Анелия Клисарова, завеждащ клиниката по нуклеарна медицина в болница „Св. Марина", председател на здравната комисия в ОбС и доскорошен ректор на Медицинския университет във Варна.

„Това е от малкото моменти, когато обръщаме внимание на лекаря за това, че той е добър, че се старае и желае пациентите му да оздравяват, че се отдава изцяло за здравето на хората. Същевременно смятам, че това е една много точно направена кампания, а именно - лекари да гласуват за лекари. Когато ти предложиш колега, повярвайте ми, това означава много за него", изтъкна проф. Клисарова.

Очакванията на ръководствата на варненските болнични заведения от кампанията са тя да бъде обективна и позитивна. „Всеки лекар, който търси специалист за лечението на свой близък, естествено ще посочи лекаря, на когото има най-голямо доверие, независимо от коя болница е. Затова очаквам всеки един лекар обективно да оцени колегите, на които най-много разчита", отбеляза Труфанка Якова, мениджър на „Майчин дом" във Варна.

Специалистите са убедени, че лекарите, намерили място сред най-добрите, ще се радват и на по-голям брой пациенти. „Вярвам, че в проучването ще попаднат повече лекари от нашата болница и съответно ще привлекат повече пациенти. Много често хората избират лекарите на базата на написаното от други пациенти по форумите. Наблюденията ми са, че най-важното за един пациент е отношението - т.е. колко време му е било отделено, колко любезно са се държали с него. Тези фактори не са водещи, защото повечето наистина добри специалисти в своите специалности много често нямат възможност да отделят желаното от болния време", сподели опита си д-р Радослав Минков, директор на АГ болницата във Варна.