Варна и Бургас с най-мръсно море
Варна и Бургас с най-мръсно море / netinfo
По отношение чистотата на морската вода най-рисковите участъци по родното крайбрежие са Варненският и Бургаският залив. Там трябва да се предприемат допълнителни мерки за подобряване качеството на водата. Това заяви във Варна Венцислав Николов – директор на Басейнова дирекция за Черноморски регион.

Според Рамковата директива за присъединяването ни към Евросъюза, до 2015 г. България трябва да подобри състоянието на водите си, посочи шефът на Черноморската басейнова дирекция.

Ако застрояването по Черноморието при недобре развита инфраструктура продължи с тези темпове, съвсем скоро ще доведе до проблеми за крайбрежието. Належащо е този проблем да бъде разискван, коментира още Николов.

При решаване на проблемите по управление на водите Басейнова дирекция ще си сътрудничи с холандската провинция Хахланден, стана ясно днес. Подобряването на формите на местното управление в новите страни членки на ЕС е една от целите на програмата “Logo East”. Проектът е на стойност 70 000 евро, финансиран е от холандското външно министерство и трябва да приключи до септември тази година.