/ iStock/Getty Images
Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Главния инспекторат на Министерския съвет за проверка, свързана с евентуално извършено нарушение от длъжностно лице от Министерството на правосъдието, във връзка с изготвен протест, съобщиха от прокуратурата.

От Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от ВАП е изготвен протест против заповед на министъра на правосъдието, издадена по Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

Според чл.152, ал.1 и ал.2 жалбата или протестът се подава чрез органа, издал оспорвания акт, който е длъжен в тридневен срок от изтичането на сроковете за оспорване от останалите лица да изпрати жалбата или протеста заедно със заверено копие от цялата преписка по издаването на акта на съда, като уведомява подателя за това.

От ВАП са спазени тези процесуални правила. В прокуратурата са получени данни, от които е видно, че въпросните материали са изпратени от Министерството на правосъдието до съда след повече от три дни от постъпване на протеста в министерството. В чл. 303 т. 2 от АПК е регламентиран състав на административно нарушение и се ангажира административнонаказателната отговорност на длъжностно лице, което без уважителни причини не препрати
своевременно жалба или протест срещу административен акт на по-горестоящия административен орган или на съда.

Въз основа на това ВАП сезира ръководителя на Главния инспекторат на МС в съответствие с правилата на чл.307 от АПК, с които е регламентиран редът за налагане на наказания за нарушения по чл.303 от кодекса.
Прокуратура на Република България