Ваньо Танов имал проблеми с Борисов заради проверката на Мишо Бирата
Ваньо Танов имал проблеми с Борисов заради проверката на Мишо Бирата / снимка: Sofia Photo Agency
Ваньо Танов имал проблеми с Борисов заради проверката на Мишо Бирата
70033
Ваньо Танов имал проблеми с Борисов заради проверката на Мишо Бирата
  • Ваньо Танов имал проблеми с Борисов заради проверката на Мишо Бирата

Проблемите на Ваньо Танов започнали доста време преди изтичането на скандалните записи на разговора между бившия премиер Бойко Борисов и него. Това заяви тогавашният заместник на Минтиците Антоний Странджев пред анкетната комисия, която изяснява фактите около случая, станал известен като "Мишо Бирата".

Пред депутатите той обясни, че Танов е бил поставян многократно в неудобни ситуации, като даде за пример среща между него и бившия финансов министър Симеон Дянков, на която изнeнaдващо е присъствал и покойният вече пивовар.

Бившият колега на доскорошния ръководител на митниците Ваньо Танов беше разпитан от депутатите за ситуацията в агенцията в периода преди да се разрази скандала с компрометиращите телефонни записи. Антоний Странджев, който тогава е бил заместник на Танов, обясни, че проблемите на колегата му започнали от момента, в който е отнет лицензът на пивоварна "Леденика", собственост на бизнесмена Михаил Михов:

„На някои от ситуациите съм присъствал лично. Знам, че той имаше доста неприятности относно въпросната проверка, които се изразяваха в това да се правят срещи с представител на предприятието на г-н Михов. За да бъде по-ясно, примерно викат г-н Танов при министъра на финансите, той отива и заварва в кабинета г-н Михов".

Странджев заяви пред членовете на комисията, че никога в прав текст не е получавал нареждане да прекрати проверката на пивоварното предприятие. Въпреки това обаче е бил наясно с натиска, на който е бил подложен Ваньо Танов включително и от тогавашният премиер:

"Знам, че когато премиерът го е търсил, той не му вдигаше телефона, защото знаеше, че го търси по тая тема. Знам, че пращаше г-н Михов да идва в Агенция „Митници" и провеждаше разговори с Танов. Присъствал съм на реплики, че си е плащал на всички, защо постъпваме така".

Запис на телефонен разговор, в който Бойко Борисов нарежда на Ваньо Танов да прекрати митническа проверка във фабриката на Михаил Михов, с прякор Мишо Бирата се появи в публичното пространство в началото на 2011 година. Два месеца по-късно Михов почина от инфаркт в хотелска стая. Първоначално Борисов твърдеше, че записът е монтиран и дори не познавал бизнесмена Михов, по-късно обаче стана ясно, че подслушването е било законно.

Разследването бе прекратено заради липса на достатъчно доказателства, но през юли 2013 година прокуратурата отново възобнови случая.