„Ванеса” не е бил оборудван с достатъчно спасителни средства
„Ванеса” не е бил оборудван с достатъчно спасителни средства / netinfo
Има вероятност корабът „Ванеса” да не е бил оборудван с необходимите спасителни средства и това да е довело до трагедията на 3 януари, съобщиха за Дарик източници от следствието. Пред Дарик следователят Георги Илиев съобщи, че за момента се работи и по версията плавателният съд да е потопен умишлено.

В рамките на разследването вече текат разпити в Краснодар, като ще бъдат разпитани и представители на руските и украинските власти собствениците на кораба и роднините на изчезналите моряци, съобщи още Георги Илиев.

Ето какво каза още той пред Дарик:

Дали по инструкция е бил осигурен на всеки член от екипажа спасителен костюм.

Ще се прави цялостно разследване дали корабът е бил обезопасен?

Да, разбира се, и това ще се види.

За момента отхвърля ли се изцяло версията, че корабът е потопен заради застраховката и някакви икономически интереси?

Не, не, няма такова отхвърляне, няма нищо, никой не сме отхвърлили, никой не сме проверили до край, за това никой не може да каже.

Само с разпити в България ли ще бъде приключено или ще има разпити и в чужбина?

Не, те там вече текат разпитите в Краснодар.

За момента се разследва и вероятността „Ванеса” да е бил потопен умишлено заради застраховката, както и в случая да има намесени икономически интереси, съобщиха пред Дарик близки до разследването.

„Ванеса” потъна на 3 януари близо до Керченския пролив с 11 моряци на борда. За момента има само един спасен – това е главният механик Николай Димитров. Открити бяха и телата на двама моряци от екипажа.