Ван Орден: Ставате прекалено зависими от Русия!
Ван Орден: Ставате прекалено зависими от Русия! / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

България става прекалено зависима от енергийните ресурси на Русия. Това заяви депутатът от Европейската народна партия и бивш докладчик за България в Европейския парламент Джефри ван Орден. Той коментира скандала между министъра на икономиката и директора на Националното следствие след среща с кмета на София Бойко Борисов.

Ван Орден изтъкна, че намира за странно, в момента в който се разразява скандал в България, Румен Овчаров да е на посещение в Русия. Евродепутатът заяви пред журналисти: "Трябва да бъдем много внимателни, когато си създаваме предварителна представа за събитията. Преди всичко, ние говорим за обвинения, които трябва да бъдат доказани. От дълго време обаче, ние сме притеснени за корупцията, и организираната престъпност в България.

На следващо място, друг политически въпрос, по който нееднократно сме изразявали тревога е, зависимостта на една страна от енергийните ресурси на друга.

Имам предвид проекта „Белене”, газопровода и нефтопровода, които според мен могат да направят България много уязвима по отношение на Русия в бъдещата енергийна политика на страната ви. Това обаче не е въпрос, който буди загриженост само в България, но и навсякъде в общността. Аз не искам някой ден да видя Обединеното Кралство зависимо от Русия. По същия начин не искам това да се случи и с България".

Ван Орден изрази мнение, че българите отчаяно искат да видят администрация, в която могат да имат доверие. Те искат да се отърват от корупцията, затова е изключително разочароващо, че има нови подозрения. От друга страна това обаче може да е знак, че в държавата текат определени разследвания. Ние обаче се нуждаем от конкретни резултати, подчерта Джефри ван Орден.

Кметът на София Бойко Борисов подчерта, че за да сме енергийно независима държава в рамките на ЕС, трябва в следващите няколко години да отворим 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

За тази цел е необходимо да бъдат привлечени на наша страна големите държави като Франция, Италия, Великобритания. Според Борисов съдебната ни система може да се промени само с мониторинг от Европа и с вътрешни законодателни промени – например окръжните прокурори и съдии да се избират като кметовете.

***

Ван Орден заяви пред журналисти:

Аз съм тук, защото разбира се моят интерес към България продължава и след приемането на страната в ЕС. В момента в страната има нещо като криза. Също така е време България да поеме своята отговорност по препоръките в наблюдаваните области от края на март. Европейският парламент ще обсъжда България през лятото, може би през юни. Затова за мен е изключително важно да дойда на място и да се уверя какво се случва в страната.

Смятате ли че ще има наказателни клаузи за България след скандала?

Не мога да прогнозирам това, защото подобно решение трябва да бъде базирано на технически, политически и административен анализ на специфични въпроси и области. Трябва да бъде оценен прогресът, но и проблемите, които все още очакват своето решение.

Като бивш парламентарен докладчик за България, какво е вашето мнение – какво отражение ще има този скандал в Брюксел? Ще доведе ли до криза на доверието в изпълнителната власт?

Трябва да бъдем много внимателни, когато си създаваме предварителна представа за събитията. Преди всичко, ние говорим за обвинения, които трябва да бъдат доказани. От дълго време обаче, ние сме притеснени за корупцията, и организираната престъпност в България. На следващо място, друг политически въпрос, по който нееднократно сме изразявали тревога е, зависимостта на една страна от енергийните ресурси на друга. Имам предвид проекта „Белене”, газопровода и нефтопровода, които според мен могат да направят България много уязвима по отношение на Русия в бъдещата енергийна политика на страната. Това обаче не е въпрос, който буди загриженост само в България, но и навсякъде в общността. Аз не искам някой ден да видя моята страна - Обединеното Кралство зависимо от Русия. По същия начин не искам това да се случи и с България.

Сподели ли с вас Бойко Борисов своята теза за необходимостта от предсрочни избори в България?

Аз не мога да взема отношение по този въпрос. Той засяга българите. Преди всичко обаче хората отчаяно искат да видят администрация, в която могат да имат доверие. Те искат да се отърват от корупцията. Затова е изключително разочароващо, че имаме нови подозрения. От една страна обаче това е разочароващо, но от друга може да е знак, че в държавата текат определени разследвания. Ние обаче се нуждаем от конкретни резултати.

Господин Ван Орден, притеснява ли ви това, че Румен Овчаров е на посещение в Русия? След този скандал трябваше ли той да замине за Русия?

Аз изразих своето мнение за прекалената зависимост на страната ви от Русия. Намирам за странно в момента, в който се разразява този скандал в България, Румен Овчаров да бъде точно там.