Ван Орден: Дойдох в блато от крокодили
Ван Орден: Дойдох в блато от крокодили / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Европейската комисия има експерти, които могат да окажат помощ на българските власти по скандала Александров – Овчаров, но Брюксел няма да диктува нещата по него. Това заяви бившият докладчик за България в Европарламента Джефри ван Орден по време на дискусия, организирана от СДС.

Според Джефри ван Орден възможният отговор на писмото до Европейската комисия с искане за експертна помощ по казуса е, че Брюксел може да помогне, но не и да бъде водещ в разследването. Той определи случващото се като криза, спрямо която трябва да се действа с много твърда ръка.

По думите му няколко министри във Великобритания са подавали оставка в подобна ситуация. Нашият случай бил различен, защото имало само обвинения, които трябва да бъдат доказани. Хората, които са предмет на разследване, трябва да слязат от сцената, посочи Джефри ван Орден. По думите му той е дошъл в страната ни в разгара на „блато, пълно с алигатори”.

По време на дискусията той разясни целите на Движението за европейски реформи на британските консерватори, към които се присъедини СДС. То не е политическа партия, а мрежа от организации и лица, които мислят еднакво, че Европейският съюз трябва да измести центъра на реформите в общността в посока трите Г-та – глобализация, глобално затопляне, глобална бедност.