Валежи от дъжд и сняг блокираха страната
Валежи от дъжд и сняг блокираха страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Затворени за движение на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремакета са пътищата Каолиново-Нови Пазар и Каолиново-Шумен, както и пътят Русе-Бяла, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Затворен за движение на всички превозни средства е и "Дюлинският проход". Сняг превалява на "Ришкия проход". Вали силен дъжд в областите Варна и Бургас. Има опасност от наводнения и свличане на скални маси в проходите, добавят от агенцията.

Пътят Варна-Бургас през Обзор вече е отворен за движение, съобщи началникът на Областната дирекция "Гражданска защита" Владимир Иванов. По-рано поради преливането на река Дюлинска пътят бе затворен. Иванов предупреди, че и в двете посоки има паднали клони и дървета, които затрудняват движението.Дюлинският проход остава затворен. От "Гражданска защита" призовават да не се пътува. Служители на „Гражданска защита" правят оглед край река Камчия в Долни Чифлик, където също има преливане.

Земна маса и паднало дърво препречват движението по пътя Варна-Каменар и той е непроходим, съобщи началникът на местната "Гражданска защита" Купен Пашов. По думите му причината за инцидента е обилният валеж от дъжд в района. Свлечената пръст е около шест кубически метра, очаква се до няколко часа пътят отново да бъде отворен.

От община Варна отправиха предупреждение, че се очаква понижаване на температурите, което ще доведе до заледяване и призоваха гражданите да не пътуват извън града и при възможност да не излизат от домовете си.

 

Екипи на "Гражданска защита"-Бургас отводняват къщи в няколко селища в Бургаско. Заради обилните дъждове най-сериозно е положението в селата Разбойна, Равнец, Лозенец, Кликач, съобщи началникът на службата Йордан Лозев, цитиран от БТА. В тези райони има десетки наводнени домове и дворни места. Лозев каза, че до момента на квадратен метър са паднали 16 литра дъжд, като в засегнатите села това количество е било до 16 литра на квадратен метър. Без електричество в Бургас са квартал "Възраждане" и комплексите "Славейков" и "Братя Миладинови". Има и отделни къщи и улици, които също са без захранване. Причина за това са наводнения в пет от трафопостовете, собственост на EVN, съобщиха от дружеството.

Петнайсет села в Силистренската, Ситовската, Главинишката и Тутраканската община са без електричество, съобщиха от Оперативния комуникационно-информационен център в Силистра. Ако до два часа в ситовската община електроснабдяването не бъде възстановено, няма да има и вода. Периодични прекъсвания на електрическия ток има и в Дуловската община.