Валерий Тодоров е новият директор на държавното радио
Валерий Тодоров е новият директор на държавното радио / снимка: Sofia Photo Agency

Валерий Тодоров е новият генерален директор на държавното радио, реши Съветът за електронни медии. Редколегията на „Хоризонт” излезе с остра протестна декларация срещу избора.

За Тодоров гласуваха петима от членовете на медийния орган. Мая Вапцарова не е участвала в гласуването, защото тази сутрин е постъпила в болница. Вотът е бил таен чрез интегрална бюлетина като имената на осемте кандидати за генерален директор са били изписани по азбучен ред.


Валерий Тодоров ще встъпи в длъжност на 29-ти май. Тогава изтича втория мандат на Поля Станчева. „В „Хоризонт” има хора, които подкрепят сегашното ръководство и искат то да запази постовете си” – така Тодоров коментира информацията, че в държавното радио ще има протест срещу неговото избиране.

Няколко часа по-късно редколегията на „Хоризонт” излезе с протестна декларация, в която се твърди, че изборът на Тодоров е бил предизвестен и това е политическа и дори цинична намеса. В декларацията се настоява в кратки срокове да бъде съобщено какво е финансовото състояние на медията и ясно да се отговори за съществуващите корупционни практики. Засега журналистите не предвиждат стачни действия.