Той показа, че жестът му е бил "Къде ви е умът"
"Поддържам исканията на ресторантьорите повече от месец. Това е прекалена санкция спрямо тях. Бях единственият политик, който поддържаше и ще продължавам да поддържам, че отварянето на ресторантите носи много по-малък риск, отколкото отворянето на училищата". Така председателят на НФСБ Валери Симеонов обясни позицията си пред NOVA за исканията за ресторантьорския бранш.

Той даде и пояснения относно видеозаписите и стопкадрите от вчерашния митинг на ресторантьорите, с които беше обвинен, че е показал среден пръст.

"Исках да видя митинга, съзнателно отворих прозореца да видя колко са хората. Една група от 5-6 човека в периферията на митинга, до фонтана до президенството, започнаха да крещят обиди. Естествената ми реакция беше: „Защитавам вашите позиции“. Просто направих жеста „Къде ви е умът аз съм в подкрепа на митинга и ресторантите“. В един момент си дадох сметка, че тази група не са били към митинга, може да са били друга група протестиращи или провокатори", коментира казуса Симеонов.

По думите му той е единственият политик с различно мнение от щаба и правителството по казуса с ресторантите.

Симеонов смята, че по-скоро тези хора не са били част от ресторантьорите, защото поддържа връзка с организаторите на митинга.

"Хората, които са наблюдавали мен в политиката, не могат да ме упрекнат в страх. Да отвориш прозореца да покажеш среден пръст и да избягаш е проява на страх. 2018 сам се изправих срещу Васил Божков, поех кампания за намаляване на шума от заведенията", припомни Симеонов.

"Ако ресторантите отворят незаконно на първи февруари, най-много да напълнят хазната с глоби, друго няма да спечелят. Ще посетя ресторант само ако отварянето е законно", подчерта председателят на НФСБ.

Той смята, че компенсациите не са ефективни. "Как очакваш един ресторант като е затворен, 20% да плаща собственика, откъде да дойдат тези приходи", попита реторично Симеонов.

"Има пропуски в Щаба и изпълнителната власт, но никой не може да ги упрекне, защото това е непозната пандемия, няма как да се предвиди всичко", смята още той.

По отношение на задължителните PCR тестове за чужденци, според Симеонов трябва да се изисква антигенен тест, тъй като по думите му PCR теста е доста по-тежка процедура и оскъпява много разходите.
NOVA