Валентин Петров: Държавата трябва да е по-строга, когато се посяга на полицаи
Валентин Петров: Държавата трябва да е по-строга, когато се посяга на полицаи / netinfo

Съпротива срещу полицаи има навсякъде, не само в България, но тогава реакцията на държавата и правозащитните органи е доста по-сериозна, коментира в предаването “Пропаганда” на Дарик радио, главен комисар Валентин Петров, директор на Главна дирекция “Полиция”.

Главен комисар Петров обясни, че служителите на МВР много добре осъзнават риска, който поемат с работата си и не търсят помощ от обществото в тази насока, но службата им трябва да бъде представена такава каквато е.

Когато някой си позволи да посегне срещу полицай и още повече когато се опитва да го убие или не дай си Боже да го убие, държавата трябва да стовари цялата строгост върху него - каза директорът на Генерална дирекция Полиция.

Главен комисар Петров коментира още, че за да намалят инцидентите по време на извършване служебните задължения на полицаите те се нуждаят от обучение. “Ние правим всичко възможно да обучаваме служители си за действия в екстремни ситуации. И резултати има - цифрата на пострадалите за последната година намалява” - коментира още той.

По негови данни ранените служители на реда през 2005 година са 82, убитите - двама, докато цифрите за 2006 са - 38 ранени и един загинал.