В. Методиев: Изборът на учебници е вид референдум, така се налагат най-добрите
В. Методиев: Изборът на учебници е вид референдум, така се налагат най-добрите / снимка: БГНЕС
В. Методиев: Изборът на учебници е вид референдум, така се налагат най-добрите
72950
В. Методиев: Изборът на учебници е вид референдум, така се налагат най-добрите
  • В. Методиев: Изборът на учебници е вид референдум, така се налагат най-добрите

Веселин Методиев определи като популизъм идеята на образователния министър Анелия Клисарова да се премахне конкуренцията на пазара и до завършването на основното образование децата да учат само по един учебник за всеки предмет, а не както е в момента - да има избор между три учебника. В интервю за Дарик бившият вицепремиер и министър на образованието в кабинета „Костов" подчерта, че ако учебниците се подготвят и отпечатват от Министерството на образованието, ще се отворят огромни корупционни възможности за много пари. „Изглежда много ни дойде демокрацията и възможностите за избор започнаха да ни дразнят", коментира по този повод в ефира на Дарик Веселин Методиев.

Чуйте интервюто с Веселин Методиев

"Такова нещо слушам няколко пъти за последните петнадесет години и го слушам обикновено в момент, в който действащият министър е до такава степен лишен от идеи и конкретни съобщения до публиката, че опира да популистката тема: няма пари, стига с парите и така нататък", каза Методиев.

Той каза, че наследството му като образователен министър е било с ограничение в бройката на учебниците - до 10-12 учебника за клас, което учителското съсловие било посрещнало с неразбиране и е довело до известен хаос.

"Това, което направихме тогавашното министерство на образованието, е да сведем до три и впоследствие в законова промяна. С тези три възможности оттогава насетне учителите избират учебника по своя предмет. До такава степен е отъпкана тази пътека, че в момента според мен това е вид референдум и по този начин се избират много добри учебници от самите учители. Сега да избира госпожа Клисарова или господин Методиев учебниците според мен е чиста лудост, да ме прощават. Защото ако се централизира всичко в ръцете на десет човека чиновници в Министерство на образованието корупционните възможности са огромни за огромно количество пари. Кой да ги контролира? Министърът. Ами този министър една група чиновници винаги могат да направят така, че да го злепоставят за няма и две седмици", коментира Методиев.

В момента в училищната мрежа има над 3000 човека историци и от тях пад 2700 преподават история. "Как се договарят с 2700 учители в различни краища на страната от което и да било издателство. Аз не мога да си го представя. Но си представям много лесно как може да се корумпира една среда от десет чиновника", каза Методиев.