В съда е искането на ДПС за повторно преброяване на бюлетините в Турция
В съда е искането на ДПС за повторно преброяване на бюлетините в Турция / Sofia Photo Agency
В съда е искането на ДПС за повторно преброяване на бюлетините в Турция
26709
В съда е искането на ДПС за повторно преброяване на бюлетините в Турция
  • В съда е искането на ДПС за повторно преброяване на бюлетините в Турция

Главният прокурор Борис Велчев внесе в Конституционния съд трите искания на ДПС за повторно произнасяне за изборите в 23 избирателни секции в Турция. Това съобщиха от Върховната касационна прокуратура. С това решение на Конституционния съд ДПС загуби едно депутатско място, а в парламента влязоха трима нови депутати от ГЕРБ, РЗС и "Синята коалиция".

ДПС поискаха от главния прокурор да оспори от тяхно име решението на конституционните съдии от 16 февруари, с което бяха анулирани 18 351 гласа от 23 секции в Турция. ДПС отправя три искания до Конституционния съд - от централното ръководство, лично от депутата Рушен Риза, чийто мандат беше прекратен, и от кандидати за депутати от листата на ДПС. С първите две жалби се иска да се обяви за незаконен изборът на влезлите в парламента нови депутати. Третата жалба е за прецедента, който се поражда от решението на ЦИК за обявяване на избора на тримата нови депутати и се атакува законността на избраните депутати в няколко избирателни района на основание на неподписани допълнителни списъци, допълни той.

От ДПС настояват също така повторно преброяване на бюлетините в Турция. Главният прокурор е внесъл в Конституционния съд за разглеждане искането на ДПС на основание на чл. 112 от Закона за избор на народни представители, съобщават от прокуратурата.