/ ThinkStock/Getty Images
Следващата година в София ще има вече защитено жилище за деца, станали жертва на трафик. В него ще могат да бъдат настанени 10 човека. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на откриването на тематичен форум.

Фандъкова заяви,че жертвите на трафик на хора и на киберпрестъпления могат да са всякакъв пол. Сексуалната експлоатация е водеща в световната статистика. А институциите трябват да имат механизми за противодействие на всяка форма на насилие и тормоз. Тя припомни, че наскоро в София са открити два кризисни центъра в подкрепа на жертви на подобни престъпления.

"Новите технологии са силен инструмент в ръката на трафикантите. Скоро ЕК ще публикува новия си доклад в областта на трафика на хора", каза еврокомисарят Мария Габриел. Тя посочи, че голяма част от жертвите са "набирани" онлайн. Момичетата трябва да знаят какво се крие зад киберпространството. Важна е киберхигиената и още по-добрата координация между службите, каза още Габриел. Тя посочи, че трябва да се работи и за противодействие на сексуалното насилие над деца.
БТА