/ iStock/Getty Images
Алгоритъм за действие при случай на коронавирус в училище или в детската градина започна да действа от днес на територията на Столична община. За това съобщи в профила си във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова.

Той е изготвен със съдействието на Софийския кризисен щаб за борба с COVID-19 и предвижда директорите на образователните институции да действат светкавично при положителен на вируса без да изчакват предписанията на РЗИ.


"От днес всички училища и детски градини на територията на Столична община разполагат с Алгоритъм за бърза реакция в случай на заразено с COVID-19 на дете, ученик или човек от персонала. Алгоритъмът е изготвен от Столичната здравна инспекция и приет с решение на Софийския оперативен щаб. Целта е да улесним директорите на детски градини, ясли и училища с ясни стъпки, които трябва да следват. Такъв алгоритъм се изготвя и за ръководителите на социалните домове", съобщи столичният кмет.
 
 

ℹ️ От днес всички училища и детски градини на територията на Столична община разполагат с Алгоритъм за бърза реакция в...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Петък, 23 октомври 2020 г.

Според правилата при съобщен случай на ученик или дете от детско заведение, което е с коронавирус, то се освобождава незабавно и се поставя под домашна карантина. Освобождават се от училище и се пращат под карантина и лицата, които са били в продължителен контакт с детето 2 дни преди появата на оплакванията му или 2 дни преди появата на на положителната проба с PCR, ако става въпрос за безсимптомен носител. Под карантина се поставя и класът на заразения ученик или децата от групата в ЦДГ или ОДЗ. На домашна изолация подлежи и класният ръководител, ако става въпрос за дете от началния курс на обучение. Други учители, ученици или персонал на учебното заведение, контактували с болното дете на разстояние по-малко от 2 метра и за повече от 15 минути без носене на защитна маска също подлежат на карантина. След незабавните действия, разпоредени от директора на училището по карантинирането на детето и контактните, се извършва дезинфекция на класната стая и помещенията, в които заразеният е контактувал през последните 48 часа, включително продължително проветряване. Всеки учител или служител на съответното училище или детско заведение е длъжен незабавно да уведоми директора, да отиде под карантина, на която подлежат и контактните му лица 2 дни преди появата на оплаквания или положителен тест. Паралелката на заразения учител или групата му от детската градина се водят като лица, контактни от първи ред, и преминават на дистанционно обучение. Сред контактните под карантина преминават и други учители и персонал, както и ученици, които са имали незащитен контакт със заразения си колега на по-малко от 2 метра разстояние и за повече от 15 минути без маска. Директорът на образователната институция уведомява веднага по телефон Столична РЗИ за случая, предава информация за предприетите от него мерки и предоставя по електронна поща списък с учениците/децата и учителите, които са били в контакт с данни по предоставеното приложение, гласи още алгоритъмът за действие на територията на София.

Мерките за освобождаване и извеждане спрямо болни и инфектирани лица се предприемат от директорите на образователните институции незабавно, след получаване на информация за носител или болен от коронавирусна инфекция по дадения алгоритъм.

Родители и настойници се инструктират за провеждане на наблюдение за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и навременно уведомяване на личния лекар. Всички контактни лица се инструктират за провеждане на наблюдение от ОПЛ по време на домашната карантина за поява на клинични симптоми.

Директорите на образователните институции предприемат мерките, без да изчакват предписание или указания от Столична РЗИ, което може да бъде издадено и на по-късен етап, е записано в правилата.

Заповед регламентира кои контролни органи къде в града ще проверяват столичани дали носят маски на откритите или закритите пространства. 

Центърът за градска мобилност, заедно с екипи на СДВР ще следят за спазване на COVID-мерките в градския транспорт, включително метрото. От Столичния инспекторат и униформени пък ще следят за маски и дистанция в магазините

ЦГМ и полицията ще следят за мерките в закрити обществени места, както и лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и други.

Органите на реда съвместно със Столичния инспекторат ще следят за дистанцията и носенето на маски в магазините. 

Според още една заповед издадена от кмета, културно-развлекателни мероприятия - театри, кина, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикапно изкуство, могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 5б% от общия им капацитет на закрито и открито (в т.ч. в читалища, културни домове, частни обекти, военни клубове и други), при спазване на физическа дистанция от 1,5 м, както и спазване на епидемичните мерки.

Контролът по изпълнение на заповедта се възлага на заместник-кмета на Столична община, направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности", както и на началника на сектор „Общинска полиция - СДВР“.