В Сливница стартира пилотен проект за Национална електронна здравна карта
В Сливница стартира пилотен проект за Национална електронна здравна карта / Sofia Photo Agency
Хиляда пациенти, седем общопрактикуващи лекари и четири аптеки са включени в пилотния проект за Национална електронна здравна карта в България. Проектът стартира в град Сливница и село Алдомировци.

Проектът е финансиран от индустрията и ще продължи осем месеца, като целта е да се види как работи системата, която от 2008 година трябва да бъде въведена в цялата страна. При всяко посещение на пациента при общопрактикуващия лекар той ще представя своята лична електронна карта, чрез която ще се идентифицира.

Електронната система автоматично ще проверява здравноосигурителния статус на пациента и неговата принадлежност към пациентската листа на съответния лекар. Това ще намали административната работа на общопрактикуващия лекар и ще прекрати възможността за злоупотреба с изгубена или открадната електронна карта. С новата система лекарите ще могат да издават електронни рецепти за лекарствата, които са реимбурсирани в здравноосигурителната каса. Рецептите ще бъдат записвани като информация на картата и ще се съхраняват и изпълняват на специален сървър, като ще съществува възможност за корекция по електронен път. По този начин се слага край на сгрешените фалшиви рецепти и се повишава прозрачността при снабдяването с лекарства.

Тази автоматизирана проверка ще гарантира изписване само на лекарства, които са съвместими с останалите медикаменти и заболявания на пациента. Демонополизацията на здравноосигурителната карта, процентът от брутния вътрешен продукт за здравеопазване и процентът на здравноосигурителната вноска са целите, които политиците все още обсъждат и които са причина националната здравна стратегия да не е предприета. Това посочи здравният министър Радослав Гайдарски, който беше на представянето.