В Сливенско недостигат личните лекари
В Сливенско недостигат личните лекари / снимкa: DarikNews

В Сливенска област има недостиг на общопрактикуващи лекари, съобщи директорът на РЦЗ Сливен д-р Ивелина Георгиева. Липсват и лекари по определени специалности. Към края на миналата година практиките на общопрактикуващи лекари са били 98. По здравна карта личните лекари трябва да са около 150.

 

„ Всяка година по няколко джипита се отказват от лекарските си практики и започват да се занимават с нещо друго и тази тенденция се засилва. Нови лекари не се включват в тази система” допълни д-р Георгиева. През годините се  натрупват и много лоши практики-лекарите стоят в градовете, а жителите по селата остават без качествено обслужване. Все по-често се налага пациентите да пътуват до джипито, а не обратно.

 

„Тази тенденция няма как да бъде предотвратена, докато няма достатъчно лекари и те не влизат в конкуренция. Освен това най-добрите лекари в Сливен са на възраст над 50 години. Кой ще дойде след тях?",  каза д-р Георгиева. Според нея в сливенските болници все още не се чувства недостиг  на специалисти, но има някои изключения. Има само един алерголог, който отказва да  сключи договор със здравната каса, липсват клинични лекари и нефролози, а съдебният медик в областта е само един.