Цените при млечните продукти бележат спад, като редуцирането е между 5 и 10%. Причината е по-високото производство на мляко в Европа, което влияе и на българския пазар, посочва мениджърът на голям шуменски хипермаркет Стоян Вълчев. Той допълва, че вече са получени първите уведомления от доставчици, че цените спадат.
 
Най-осезаемо е това при кашкавала и маслото, докато по-малко намалява цената на киселото мляко. Така при 400 грама кашкавал от акциионна цена 7.99 лева за килограм сега тя е 6.99 лева. При редовни цени от 10.50 за килограм се достига до 9 лева. Справката на Вълчев показва, че при цена на кофичка киселото мляко около 1.50-60 лева се стига до 1.30-40 лева.

млечни продукти
DarikNews.bg

Вълчев припомни, че през есента на 2021 година е започнало повишаване на цените на млечните продукти, като пикът му е бил между 20 и 30%.
 
Доста сериозен ръст бе отчетен след началото на войната в Украйна, тъй като страната е голям производител на сурово мляко. Липсата на това мляко оказа влияние за липсата на суровина в цяла Европа и това повиши цените, обяснява мениджърът.

сирене
DarikNews.bg