В Пристанище Бургас готвят стачка?
В Пристанище Бургас готвят стачка? / снимкa: Дарик - Бургас
В Пристанище Бургас готвят стачка?
25429
В Пристанище Бургас готвят стачка?
  • В Пристанище Бургас готвят стачка?

Пристанищните работници, които членуват в КТ „Подкрепа" в бургаското пристанище, са много изнервени и напълно готови за протестни действия, съобщи за Дарик председателят на конфедерацията в порта Здравовеста Николова. Те представиха протестна декларация на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на транспорта Александър Цветков, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и министъра на финансите Симеон Дянков

В декларацията те твърдят, че са принудени да участват в изтегляне на нов кредит за изплащането на терминала за насипни товари „2А". Работниците обявиха, че заради икономическата криза и лошо управление на пристанището, кейовите места на новия терминал работят най-много до 20% от своята възможност и причината за това е фалитът на металургичния завод „Кремиковци". Те отказват да подпишат ново искане за кредит и остро протестират против него. 

За момента напрежението не ескалира заради обещанията, поети от различните министерства, за приоритетно разглеждане на проблема, уточни Здравовеста Николова. При несправяне с него обаче има голяма вероятност да започнат ефективни протести. Предстои среща между ръководството на синдикатите на национално ниво, която да се занимава само с този проблем. Резултатите от нея ще бъдат известни след два дни.

Интервюто със Здравовеста Николова чуйте в звуковия файл.