В Пловдивско още не са готови за електронизация на образованието.
В Пловдивско още не са готови за електронизация на образованието. / netinfo

Пловдивските училища не са готови на 100% за електронизация на образователния процес, заяви пред Дарик началникът на Регионалния инспекторат Александър Буздрев. Във всяко училище вече има компютърен кабинет, но няма яснота до каква степен той се използва. Това ще стане ясно след като директорите предоставят справките, които Инспекторатът изисква за началото на годината.

Диференцираното заплащане на преподавателския труд в областта ще стане факт след началото на календарната година, когато бъдат уточнени критериите, каза още началникът на Регионалния инспекторат по образование.

До края на този месец ще се разбере колко полуинтернатни групи на територията на областта ще бъдат закрити и колко възпитатели – съкратени. Тенденцията е тези групи до голяма степен да бъдат заместени от извънкласни форми, каза още Александър Буздрев.

Немалка част от 139-те съществуващи занимални в пловдивските училища ще бъдат закрити, ако се наложи съкращаването на 111 педагози, каза пък директорът на общинската дирекция “Образование, наука и спорт” Георги Янев. Яснота за точната бройка на учителите, които ще останат безработни, и за броя на полуинтернатните групи ще има в края на октомври, след пристигането на лимитните писма от МОН. Според Янев не е изключено да бъдат намалени и часовете за СИП, ако те не са обезпечени финансово.