В Пловдив ще се проведе онкологичен форум
В Пловдив ще се проведе онкологичен форум / netinfo

Вторият национален пациентски онкологичен форум започва в Пловдив. Това съобщиха за БТА от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Форумът ще продължи и утре.

В програмата са включени лекции за 10 от най-разпространените локализации на рак. Това ще даде възможност на пациентите да получат отговори на всички важни за тяхното здраве въпроси от високо квалифицирани специалисти. С разбирането, че липсата на информация е сред основните фактори, водещи до късно диагностициране на онкологичните заболявания, в програмата сме отделили подобаващо внимание и на профилактиката, каза за БТА Евгения Адърска, председател на асоциацията.

Изключително важно е пациентите да познават добре заболяването си, за да могат да му бъдат достоен противник, допълни тя.

В онкологичния диспансер в Пловдив се лекуват повече от 40 хиляди пациенти от 39 общини в България. За участие във форума са поканени пациенти и техни близки от цялата страна.

Форумът се провежда в партньорство с Министерството на здравеопазването и е под патронажа на кмета на Пловдив - д-р Иван Чомаков.